- Hizmetlerimiz
- Fizyoterapistlerimiz
-
Tedavi Yöntemleri
- Elektroterapi
- Kuru İğneleme
- Kinezyoloji
- Kupa Terapi
- Osteopati
PARKİNSON HASTALIĞI NEDİR?
Temel olarak parkinson beyin hücrelerinin ölümü (nörodejeneratif) sonucu yavaş yavaş ilerleyen bir hastalıktır. Hastalarda titreme, katı kesilme, yavaş hareket etme, ufak adımlarla rahatsız yürüme gibi belirtiler görülür.
Fonksiyonları normal çalışan bir beyin dopamin üreten beyin hücrelerine sahiptir. Substabsiya nigra bölgelerinde yoğunlaşan bu hücreler beyin hücreleri arasındaki mesajlaşmayı gerçekleştirme işlevine sahip kimyasalı üretmekle görevlidir. Dopamin üreticilerin yarısından fazlası kaybedildiğinde ise parkinson hastalığının belirtileri ortaya çıkmaya başlar ve motor hareketlerde bozulmalar görülür.
Parkinson Hastalığı Nedir, Parkinson Hastalığı Evreleri Nelerdir?
Yukarıda da açıkladığımız üzere Parkinson Hastalığı Nedir sorusuna verilebilecek en net yanıt vücudun motor hareketlerinde titreme, kasılma, yavaşlama ile görülen bozukluklardır. Hastalığın belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterir. Parkinson beş evreli bir hastalık olarak nitelendirilir.
1. Hastalığın birinci evresinde motor hareketlerde titreme, yavaşlama ve kaslarda kasılmalar hafif derecede görülmeye başlar. Belirtiler neredeyse sadece hastanın kendisinin hissedebileceği aşamada ve dışarıdan gözlemlenmesi zordur.
2. İkinci evrede belirtiler dışarıdan da gözlemlenebilecek seviyeye ulaşır. Vücudun bir yarısında görülmeye başlanan etkiler artık her iki yarıda da oluşmaya başlar. Tedavi için en ideal aşama ikinci evredir.
3. Parkinsonun üçüncü aşamasında hasta günlük yaşamını devam ettirmede zorluk yaşayacak kadar etkilenir. Reflekslerde iyice azalma, his kaybı, denge bozukluğu gözlemlenir.
4. Hastalığın dördüncü evresinde kişinin hayatını yardım almadan devam ettirmesi oldukça zorlaşır. Yalnız başına kalması istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Çünkü hareketlerini kontrol etmesi artık iyice güçleşmiştir.
5. Beşinci evre ise hasta kendi başına hareket edemeyecek, konuşamayacak veya konuştuğu anlaşılamayacak kadar zor durumdadır. Hafıza kayıpları, yataktan kalkamama, şiddetli ağrılar bu aşamada görülmektedir.
Parkinson Hastalığının Ortaya Çıkışının Sebepleri
Alzheimerdan sonra en fazla görülen hastalıklardan olan parkinson ilerleyen yaşla birlikte yaklaşık %10 oranında kalıtsal nedenlerden meydana gelir. Dolayısıyla Parkinson Hastalığı Kalıtsal mı sorusuna verilecek yanıt bazı hastalar için evet olacaktır. Ancak sadece ileri yaşlarda ortaya çıkar düşüncesiyle, genç yaşlardaki belirtiler görmezden gelinmemelidir. Parkinson'un ortaya çıkışındaki nedenler motor ve motor dışı olmak üzere ikiye ayrılır.
• Motor semptomlar uzuvlarda titreme, hareket kabiliyetinin yavaşlaması, kas kasılması, hiç harekete geçememe, normal dışı minik adımlar şeklinde tabir edilen yürüyüş ve sırtta görülen kamburluktur.
• Motor olmayan semptomlar ise uyku düzensizlikleri, sindirim sisteminde görülen kabızlık, cinsel işlev bozukluğu depresyon belirtileri ve neredeyse koku duyusunun tamamen kaybolmasıdır.
Parkinson Fizik Tedavi İle Giderilebilir Mi?
Parkinson hastalığı tedavisi ilk aşamada ilaç tedavisi ile başlar. Gerekli durumlarla veya ilerleyen vakalarda cerrahi müdehale yapılabilmektedir. Ancak doktorlar özellikle yürüyüş bozukluğu, duruş bozukluğu gibi durumlarla mücadele edilmesi için çeşitli egzersizlerin yapılmasını destekleyici tedavi olarak önermektedir.
Destek tedavi metodunda en önemli unsur rehabilitasyon olmaktadır. Hastaların düzenli egzersizlerle
• Aşırı ağrı
• Sürekliliği olan uyku durumu
• Mide ve bağırsak işlevlerinde yavaşlama
• Uyku davranış bozukluğu
• Depresyon
gibi şikayetlerinde hafifleme veya düzelme görülmektedir.