COVİD SONRASI EVDE FİZİK TEDAVİ





Solunum Sistemine destek



Minimal enerji harcayarak Covid sonrası ağrıları hafifletebilir ve solunum sistemine destek olabilirsiniz





Covid sonrası evde fizik tedavi uygulamaları ile hem kişisel motivasyonunuz artar hem de tecrübe edilen hastalıktan dolayı gerçekleşen fonksiyon bozukluklarının düzelmesi için olumlu bir süreç takip edilebilir.


Covid sonrası evde fizik tedavi hareketleri; özellikle solunum yollarında tahribat meydana getiren hastalığın akabinde, göğüs ve sırt bölgesi başta olmak üzere farklı uzuvlarda bölgesel sonuçlar elde ettiren hareketler olarak planlanabilmektedir. Kol ve sırt bölgesinde yaşanan ciddi semptomların yanı sıra hissedilen kas ağrılarını dindirmek içinde fiziki aktiviteler yapılmaktadır.

Covid Sonrası Evde Fizik Tedavi Uygulamaları Nasıl Yapılır?

Koronavirüs pandemisi dahilinde, vücuda dahil olan virüsler genel olarak nefes ve soluk sistemini hedef almaktadır. Bunun yanı sıra kan dolaşımı üzerinde de yıkıcı etkiye sahip olan covid, vücudun genel seyri ve hareket akışını manipüle etmektedir.


Bu aşamada fizik tedavi sürecinde termal müdahaleler alan ya da hastalığı evde atlatan kişiler için, kan dolaşımında ivme sağlayacak ve nefes yoluna katkı sağlayacak hareketler yapılabilmektedir.


Bu egzersizler genel olarak vücut direncini düşürmeyecek kadar minimal düzeyde enerjiye ihtiyaç duyulan fakat doğrudan bölgesel katkı sağlayan temel fizik tedavi hareketleridir.


Başka kişilerden alınan desteklerin de mümkün olduğu bu uygulamalarda;

  1. Çift omuz üzerinde baskı uygulaması
  2. Kolların dirsek bölgesinden bükülmesi
  3. Ellerin çapraz pozisyonda omuz bölgelerine temas ettirilmes
  4. (Ayakta egzersiz yapmanın mümkün olduğu koşullarda) Bel bölgesinin 75-90 derece aralığında eğilmesi ve nefes bölgesinin harekete geçirilmesi

yöntemleri uygulanabilmektedir.



Koronavirüs Sonrası Rehabilitasyon

Hastalar özellikle kas ve eklem ağrıları sebebiyle hekimlere veya hastanelere başvuru yapmak durumunda kalmaktadır.


Fizik tedavi ve rehabilitasyon egzersizleri hem virüsle mücadele eden hastalarda beliren halsizlik hem de uzun süreli gerçekleşen hareketsizlik dönemi sebebiyle ihtiyaç duyulan tedavi destek süreci olarak önem kazanmaktadır.

  1. Kol bölgesinde güçsüzlük
  2. Bacak bölgesinde dirençsizlik
  3. Oturma dengesinde tahribat

gibi semptomlar gözlenmektedir.


Bu belirtilerde meydana gelen olumsuz durumların tedavi edilmesinde destek olması amacıyla, birtakım mekanizmalar üretilmektedir. Bu mekanizmalar ile birlikte başkalarından destek alarak veya tek başına olmak üzere çeşitli egzersizleri yapmak mümkün hale gelmektedir.


Özellikle bu sistemler içerisinde yer alan çift kol destekli yürüyüş ile göğüs hizasında yer alan kasların harekete geçirilmesi amacıyla tasarlanan mekanik hareket platformlarından olumlu yönde faydalanan hastaların sayısında artış tespit edilmektedir.